Jeśli wcześniej można było udostępniać znajomym swoją lokalizację, to nowa aktualizacja WhatsApp pozwala wysyłać swoją lokalizację w czasie rzeczywistym. Od kilku dni aplikacja udostępnia funkcję Live Location zarówno na urządzeniach z systemem iOS, jak i Android.
Ta nowa funkcja jest maksymalnie zaszyfrowana, więc Twoją pozycję będzie mógł zobaczyć tylko użytkownik lub grupa użytkowników, którzy ją otrzymają. Ponadto, aby zwiększyć bezpieczeństwo nowej funkcji Live Location, możesz zdecydować, jak długo chcesz udostępniać swoją lokalizację w czasie rzeczywistym.
Aby skorzystać z tej nowej funkcji, wystarczy otworzyć czat z kontaktem lub grupą i wybrać ZAŁĄCZ > LOKALIZACJA. Po dotknięciu LOKALIZACJA W CZASIE RZECZYWISTYM pojawi się okno mapy, w którym należy wybrać czas, przez jaki chcesz udostępniać swoją pozycję: 15 minut, 1 godzina lub 8 godzin. Następnie możesz dodać komentarz i udostępnić go swoim kontaktom.
Twoja lokalizacja przestanie być udostępniana w dowolnym momencie, nawet jeśli nie upłynął maksymalny czas, który ustaliłeś. Możesz anulować lokalizację w czasie rzeczywistym z poziomu wiadomości lub z widoku powiększonej mapy na ekranie.
Jeśli udostępniłeś swoją lokalizację w czasie rzeczywistym, ale zajmowałeś się swoimi sprawami i nie pamiętasz, czy była ona aktywna, wystarczy przejść do okna swojego profilu. Tam zobaczysz, czy pojawi się komunikat „Udostępniasz swoją lokalizację w czasie rzeczywistym”.
Kto może zobaczyć lokalizację?
Ta nowa funkcja jest maksymalnie zaszyfrowana, więc Twoją pozycję będzie mógł zobaczyć tylko użytkownik lub grupa użytkowników, którzy ją otrzymają. Ponadto, aby zwiększyć bezpieczeństwo nowej funkcji Live Location, możesz zdecydować, jak długo chcesz udostępniać swoją lokalizację w czasie rzeczywistym.
Aby skorzystać z tej nowej funkcji, wystarczy otworzyć czat z kontaktem lub grupą i wybrać ZAŁĄCZ > LOKALIZACJA. Po dotknięciu LOKALIZACJA W CZASIE RZECZYWISTYM pojawi się okno mapy, w którym należy wybrać czas, przez jaki chcesz udostępniać swoją pozycję: 15 minut, 1 godzina lub 8 godzin. Następnie możesz dodać komentarz i udostępnić go swoim kontaktom.
Twoja lokalizacja przestanie być udostępniana w dowolnym momencie, nawet jeśli nie upłynął maksymalny czas, który ustaliłeś. Możesz anulować lokalizację w czasie rzeczywistym z poziomu wiadomości lub z widoku powiększonej mapy na ekranie.
Jak sprawdzić, czy udostępniam lokalizację w czasie rzeczywistym?
Jeśli udostępniłeś swoją lokalizację w czasie rzeczywistym, ale zajmowałeś się swoimi sprawami i nie pamiętasz, czy była ona aktywna, wystarczy przejść do okna swojego profilu. Tam zobaczysz, czy pojawi się komunikat „Udostępniasz swoją lokalizację w czasie rzeczywistym”.



Zostaw komentarz
Ta strona jest chroniona przez hCaptcha i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu hCaptcha.